DE LOOPSHEID?
Een teef moet gedekt worden tijdens de loopsheid om drachtig te kunnen worden.
Als ons teefje loops wordt is het belangrijk om dit goed te observeren. Want de eerste dag van de bloeding is namelijk ook de eerste dag dat je moet gaan beginnen tellen. De eerste 7 dagen is een teefje nog niet vruchtbaar. De eisprong komt normaal rond de 10/13de dag. Bij voorkeur vind de 1ste dekking dan plaats op dag 9/11 en voor de 2de dekking is dit dag 11/13.
Wij kiezen ervoor om rond die tijd een progesteronbepaling te laten doen, om meer zekerheid te hebben wanneer de dekking het best plaats vindt. Dit gebeurt bij de dierenarts door bloed te prikken.
DE NATUURLIJKE DEKKING?
Tijdens een natuurlijke dekking besnuffelt en likt de reu de vulva van de teef. Het teefje houdt haar staart opzij zodat de reu haar kan bevruchten. De twee zwellichamen aan beide kanten van de penis van de reu zwellen in de vagina op. De reu komt vast te zitten. Dit wordt de ‘koppeling’ genoemd.
Om schade aan de geslachtsorganen te voorkomen, trek je de honden best niet uit elkaar, ook niet als het teefje agressief reageert. Tijdens de koppeling komt er vijf tot twintig seconden voorvocht vrij. Daarna wordt 30 seconden tot vier minuten lang sperma geloosd.
Als laatste kan het lozen van prostaatvocht vijf tot zestig minuten duren. Tijdens de koppeling stuwt de vagina van de teef het sperma richting de baarmoeder en eileiders.
DE DRACHT?
De dracht duurt ongeveer 63 dagen. De geboorte kan natuurlijk een paar dagen ‘vroeger’ of ‘later’ plaatsvinden. Tot normaal wordt beschouwd dat het kan tussen de 58 en 69 dagen.
Hoe kom je erachter als het teefje drachtig is?
- De eerste 3 weken is er niets te zien of te voelen. Na deze 3 weken zijn de vruchten op echo te zien, je zou hier dus een afspraak voor drachtcontrole kunnen maken bij de dierenarts.
- Op 4 weken zijn de beginnende vruchten te voelen. Dit is lastig wanneer je er nog weinig ervaring mee hebt, ook hiervoor zou je een afspraak bij de dierenarts kunnen maken, dit is vanzelfsprekend goedkoper dan het laten maken van een echo. Let op: op 4 weken voelt de dierenarts naar de vruchtkamers, deze zijn daarna een tijdje niet meer voelbaar. Daarna voel je de pups pas weer na 6,5 week, verderop meer hierover. Rond de 4 weken zul je de omvang van de buik ook zien toenemen indien je een slanke hond hebt.
- Na 6,5 week begint de verkalking van de botten waardoor je (RX) foto’s kunt laten maken. Het tellen van de pups kan het beste pas vanaf 7 weken plaatsvinden via RX, voor die tijd is het tellen middels voelen of een echo heel onnauwkeurig. Het is uiteraard afwegen of je het nodig acht te investeren in een echo of RX, aangezien het tellen nooit heel nauwkeurig is en het is nog maar een paar weken wachten tot de pups komen.
- Vanaf 7 weken zal het vullen van de melkklieren plaatsvinden.
- Vanaf 7-8 weken zul je de jongen ook voelen/zien schoppen.
Het is belangrijk de teef haar rust te gunnen aan het einde van de dracht, ga met haar wandelen maar let goed op wat ze aan kan. Geef haar ten laatste op 6 weken na de dekking toegang tot de werpkist en vul deze direct met dekens die erin blijven liggen zodat haar eigen geur erin zit. Haal er net voor de bevalling een aantal dekens uit zodat ze na de bevalling schone dekens met haar eigen geur heeft. Ook de warmtelamp die je ophangt is iets waar de hond aan zal moeten wennen, zet deze vooraf al een keer aan. Zo voorkom je dat de teef schrikt wanneer je deze plots aanzet tijdens de bevalling.
Het is niet nodig het proces van de dracht sterk gecontroleerd op te volgen, het is eerder leuk voor je zelf. Er dient enkel opgelet te worden of de pups niet veel te vroeg of te laat komen. Raadpleeg de dierenarts wanneer de bevalling lijkt te beginnen voor dag 58 of wanneer er nog steeds geen tekenen van een naderende bevalling zijn op dag 69. De volgende fase ‘tekenen van een naderende bevalling’ zul je wel goed op moeten volgen om te voorkomen dat je de bevalling mist.